Johan Krijgsman (36) uit Berlare stapte op 19-jarige leeftijd zonder enig diploma of ervaring het ERA-kantoor van Sint-Niklaas binnen, en is vandaag opgeklommen tot CEO van het vastgoedbedrijf. Een succesverhaal dat afstraalt op Sint-Niklaas, zijn tweede thuis. Met de renovatie van Huis Myle, het herenhuis van Balls & Glory en, wie weet, ooit nog de Salons, wil hij graag mee zijn stempel drukken op de Wase hoofdstad.
Dromen, denken, durven, doen en doorzetten. Het zijn ‘de vijf d’s’ die Johan Krijgsman brachten tot waar hij nu staat: CEO van vastgoedkantoor ERA, de marktleider in de Vlaamse immowereld. In 2005 stapte hij het kantoor in Sint-Niklaas binnen met maar één boodschap: “Ik wil hier komen werken, desnoods gratis”. Wat volgde, was een steile klim van zijn eigen kantoor ERA Wonen naar de top van de voltallige groep, met in 2019 zijn aanstelling als CEO van ERA. “Ik sta vandaag veel verder dan ik ooit gedacht had”, blikt Johan terug. “En daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. Ik heb het geluk om snel opportuniteiten te zien. Samen met een grote drive, veel enthousiasme, commercieel inzicht en vooral ook veel empathisch vermogen ben ik snel doorgegroeid. Je best doen als makelaar is de basis, maar niet de manier waarop je wint. Op topniveau gaat het nu eenmaal niet over deelnemen is belangrijker dan winnen, of gewoon je best doen. Daar bereik je niets mee. Op dat niveau gaat het over winnen. En dan komt het altijd neer op de details. De peper en het zout die het verschil maken.”
Onder de juiste voorwaarden kunnen we onze schouders onder het vernieuwingsproject van de Salons zetten
Johan Krijgsman, CEO ERA
Johan Krijgsman woonde tot zijn 11 jaar in Sinaai. Daarna verhuisde hij naar Berlare, maar verloor nooit de band met het Waasland. Hij werkte in Sint-Niklaas, speelde jarenlang voetbal bij FC Gerda en Svelta Melsele en bouwde een hechte vriendenkring op. “Sint-Niklaas en het Waasland zijn en blijven mijn tweede thuis”, klinkt het.
En dat is te zien in het straatbeeld. Met de aankoop en restauratie van Huis Myle op de Grote Markt en eerder ook de renovatie van het grote herenhuis in de Sacramentstraat gaf Johan met ERA een tweede leven aan belangrijk stedelijk erfgoed. “De betrokkenheid met Sint-Niklaas zorgt ervoor dat je soms dingen doet die financieel eigenlijk niet interessant zijn”, legt hij uit. “Kijk bijvoorbeeld naar het gebouw in de Sacramentstraat, het vroegere Villa d’Este. Ik vond het een enorm mooi pand dat al negen jaar stond te verkrotten. Zonde. We lieten het restaureren en brachten er het restaurant Balls & Glory in onder. Hoewel de zaak goed draait is het by far de slechtste vennootschap die ik ooit heb opgericht. Horeca blijft een zeer moeilijke stiel om rendabel te zijn. Maar zo’n investering doe je niet voor het geld, maar voor de stad. Én om er zelf lekker te kunnen gaan eten.”
De betrokkenheid met Sint-Niklaas zorgt ervoor dat je soms dingen doet die financieel eigenlijk niet interessant zijn
Johan Krijgsman, CEO ERA
“De renovatie van Huis Myle is nog zo’n voorbeeld. Als we het pand morgen zouden verkopen kunnen we het geld dat we erin gestopt hebben nooit recupereren. Je begint aan zo’n renovatie van een beschermd monument met een insteek die helemaal anders is. Op korte termijn is zo’n project niet logisch. Maar het past wel in een visie op langere termijn van waar je als punt B wil staan met je bedrijven. Ik ben ervan overtuigd dat door iets terug te doen voor iemand anders één plus één drie kan zijn.”
Johan Krijgsman liet ook zijn oog vallen op de Salons in de Stationsstraat in Sint-Niklaas. Het beschermde herenhuis uit 1928 herbergt onder meer het Huis van de Sint, en werd door de stad als een concessie aangeboden aan een privé-investeerder. Die mag het gebouw restaureren en er een eigen invulling aan geven. De enige voorwaarde is dat het Huis van De Sint, dat jaarlijks zo’n 35.000 bezoekers trekt, er haar thuisbasis kan houden. Na een studieronde van twee jaar hapte uiteindelijk nog niemand toe. Johan Krijgsman zat het langst met de stad rond de tafel, maar haakte uiteindelijk toch nog af. “De Salons is een prachtig gebouw”, geeft hij aan. “We hebben de verbouwing ervan heel goed bestudeerd. De omvang van zo’n project is enorm. Onder de juiste voorwaarden denk ik zeker dat het iets is waar we onze schouders onder kunnen zetten, net zoals we bij Huis Myle hebben gedaan. Een nieuwe toekomst voor de Salons zou een win-winsituatie zijn voor de Sint-Niklazenaar, de stad en onszelf. The best is yet to come.”
Johan Krijgsman is elke donderdagavond te zien in het programma Topmakelaars op Play4
Voor het project van Huis Myle bracht Johan Krijgsman een aantal van zijn andere ondernemingen samen: Yxilon, X Architecten, Z landmeters en syndica. “We zijn nog steeds op zoek naar toppers die mee aan boord willen om samen de toekomst te creëren”, aldus de CEO. “Wie toe is aan een nieuwe uitdaging kan altijd bij ons solliciteren.”