Projectontwikkelaar bouwt 25 nieuwe woongelegenheden langs Donkmeer: “Villa Hertekop krijgt nieuw leven als luxe B&B”

In de Brielstraat in Berlare, langsheen het Donkmeer, komen er in 2023 maar liefst 25 nieuwe woongelegenheden bij. Een site van maar liefst 9.000 vierkante meter wordt er volledig verbouwd tot ‘Residentie Hertekop’. Een beschermde villa wordt omgebouwd tot een luxe Bed & Breakfast met restaurant. “Dit project zal een grote meerwaarde creëren voor de omgeving”, zegt Johan Krijgsman van ERA. 

Het project met de 25 nieuwe wooneenheden komt op de locatie waar in het verleden Peter’s pan zat. Het gebouw staat al enkele jaren leeg, verder zijn er ook een aantal leegstaande villa’s die al een tijd niet meer bewoond zijn. Villa Hertekop, naast het voormalige restaurant, is één van die leegstaande woningen. Het gebouw wordt echter niet gesloopt, omdat het beschermd erfgoed is. Projectontwikkelaar Yxilon zal er samen met ERA een mooi project neerzetten. 

 
Een toekomstbeeld van Residentie Hertekop langs het Donkmeer.
 
Een toekomstbeeld van Residentie Hertekop langs het Donkmeer. © ERA

Ondergrondse parking

“Het gebied waar de 25 nieuwe woongelegenheden komen, is bijzonder groot. We beschikken hier over 9.000 vierkante meter, gelegen tussen het groen en aan het water”, aldus Johan Krijgsman van ERA. “In totaal voorzien we hier zes woningen, twee villa’s en zeventien appartementen, waarvan enkele met zicht op het Donkmeer.” De hele site krijgt ook een ondergrondse parking. “Op deze manier komen we ook tegemoet aan de verkeersluwe situatie die de gemeente hier binnen enkele jaren wil invoeren.” 

Villa Hertekop staat al tien jaar leeg, maar krijgt met dit project dus een nieuw leven. “We gaan de villa ombouwen tot een luxe Bed & Breakfast met zes kamers. Daarnaast zal er ook een zwembad geplaatst worden”, klinkt het. “In de villa wordt ook een restaurant voorzien, omdat het echt een meerwaarde kan hebben voor de omgeving.” 

ERA
 
© ERA

Opwaarderen

Zowel ERA als Yxilon zijn bijzonder fier op het project dat hier zal gerealiseerd worden. “Uit een studie is gebleken dat een Bed & Breakfast hier in de omgeving echt ontbrak, en daar willen we nu aan tegemoetkomen. De huidige gebouwen staan bijna allemaal leeg en trekken vandalen aan, wij willen graag dit stuk opwaarderen, zodat het een meerwaarde kan zijn voor de omgeving van het Donkmeer”, zegt Johan. “Het is een aanzienlijk project voor de gemeente, waarbij we ook rekening houden met het erfgoed zodat het een mooie site kan worden.” 

De huidige gebouwen staan bijna allemaal leeg en trekken vandalen aan, wij willen graag dit stuk opwaarde­ren, zodat het een meerwaarde kan zijn voor de omgeving van het Donkmeer

Johan Krijgsman

Dit weekend is er een kijkdag voor alle geïnteresseerden. Daar zijn intussen al meer dan 150 kandidaten voor. Zij zullen in blokken komen kijken, om niet de grote drukte te krijgen. “We merken dat de interesse groot is. We voorzien ook voor ieder wat wils, zowel voor jongere mensen als voor oudere gezinnen”, klinkt het. Wanneer het project zal starten is nog niet bekend, maar dit zal mogelijk begin volgend jaar zijn. De hele site moet afgewerkt zijn tegen december 2023. 

ERA
 
© ERA

Onderdeel worden
van ons hecht team?