OPINIE. JOHAN KRIJGSMAN (ERA): “VLAANDEREN HEEFT GÉÉN PROBLEEM MET DE BETAALBAARHEID VAN WONINGEN”

De vastgoedprijzen in Vlaanderen zijn – ondanks corona – alweer sterk gestegen het voorbije jaar. Met zo’n zes procent. Dat nieuws ontlokt bij sommigen de vraag of ons vastgoed nog wel betaalbaar is, en of onze woningen niet stilaan te duur worden. Vooral voor jonge gezinnen die een eerste huis of appartement kopen. “Een volkomen onterechte vrees”, zo stelt vastgoedspecialist Johan Krijgsman, CEO van ERA, de grootste makelaarsgroep van Vlaanderen. “De betaalbaarheid van onze woningen hangt van zó veel meer af dan enkel de ‘droge prijs’ van een woning.”

5,93 procent. Zoveel meer betaalde je in 2020 voor eenzelfde woning dan een jaar eerder. De zesde stijging op rij – en mogelijks ook niet de laatste. Logisch, want alles wordt immers elk jaar een beetje duurder. En dat geldt bijgevolg ook voor de ‘droge prijs’ van een woning. Maar je krijgt dan automatisch de reactie dat ons vastgoed onbetaalbaar zou worden. ‘Zeker voor jonge Vlamingen wordt het haast onmogelijk om nog een woning te kopen’, luidt het vaak. Maar waarom blijven diezelfde jonge mensen dan toch gewoon huizen kopen? De verklaring is – zoals zo vaak – een stuk genuanceerder. Er gaat immers veel meer schuil achter de betaalbaarheid van een woning dan alleen die ‘droge prijs’.

Historisch lage rente

Zo is er de historisch lage rente, die woonleningen sterk goedkoper maakt. Eén blik op de rentebarometer van Immotheker Finotheker leert al dat de gemiddelde rente in vijf jaar tijd bijna gehalveerd is. Begin 2016 stond deze net niet op 1,9 procent, terwijl hij in 2020 intussen onder de symbolische grens van 1 procent gezakt. En als we nog verder terugkijken, stond die gemiddelde rente nog véél hoger: in 2010 bijvoorbeeld zelfs nog boven de 4 procent. Er gaan dan wel elk jaar opnieuw stemmen op dat de rente niet verder kan blijven zakken, maar toch blijft het gebeuren. En zolang de nul niet is bereikt, kan hij blijven zakken. Bovendien zijn er tot dusver ook geen tekenen aan de wand die wijzen op een stijging.

Even een concreet voorbeeld om te duiden wat de impact van die lagere rente is. Als je in 2010 een lening van pakweg 250.000 euro aanging, was dat aan een gemiddelde rente van ongeveer 4%. Op dat moment zou je maandelijks – op een standaard termijn van 25 jaar – zo’n 1.300 euro betalen. Als je dezelfde berekening zou maken met een gemiddelde rente van vandaag, rond de 1 procent, betaal je nog maar zo’n 950 euro per maand. Een wereld van verschil dus.

Onderdeel worden
van ons hecht team?